Transport GRATUIT la comenzi de peste 400 Lei

Carbohidrații

Carbohidrații
Ce sunt carbohidrații?
Carbohidrații sunt cunoscuți drept zaharide sau hidrați de carbon. Toate aceste sinonime învechite sunt denumirile unuia dintre cei trei macronutrienți de bază în dietă. Celelalte două sunt proteinele și grăsimile. Carbohidrații sunt principala sursă de energie pentru organism. Conform celor știute în prezent, ar trebui să facă parte în mod regulat din dietă. Nutriția rațională medie obține în jur de 50% din energie fix sub formă de carbohidrați. Valoarea energetică a unui gram de carbohidrați este de 4 kcal (17 kJ).
Carbohidrații se găsesc în special în alimente de origine vegetală precum cereale, leguminoase, legume și fructe. 
Ce tipuri de carbohidrați există?
Există mai multe tipuri de carbohidrați. Diferența principală dintre fiecare tip o reprezintă lungimea catenei lor. Cafenele sunt compuse din molecule de monozaharide individuale. Vă puteți imagina carbohidrații ca o ață cu mărgele pe ea. Fiecare mărgea reprezintă un monozaharid, adică piatra de temelie a carbohidraților. În funcție de cât de multe sunt, putem împărți carbohidrații în monozaharide, oligozaharide și polizaharide (denumite și carbohidrați complecși).
1. Monozaharide
Monozaharidele, cunoscute și ca zaharuri simple, sunt cea mai simplă formă de carbohidrați. Sunt numite simple, deoarece după cum am menționat în exemplul de mai sus, un monozaharid este ca o singură mărgea. Aceste mărgele individuale sunt singura formă de carbohidrați care poate fi absorbită din intestin în fluxul sanguin și poate fi folosită ulterior ca sursă de energie. Toți ceilalți carbohidrați trebuie mai întâi descompuși în mărgele individuale, adică monozaharide, pentru a putea fi transformați în energie în organism. 
Monozaharidele, adică zaharurile simple, au un gust dulce și servesc ca sursă rapidă de energie.
Cele mai cunoscute monozaharide includ:
  • Glucoză (zahăr din struguri) – monozaharid de bază folosit ca sursă de energie. Este și forma de zahăr care circulă în sângele tuturor. Tot despre glucoză este vorba și când auziți de nivelul de zahăr din sânge (glicemie).
  • Fructoză (zahăr din fructe) – după cum sugerează denumirea, se găsește în mod natural în fructe, dar și în in rădăcinoase și miere, de exemplu. În sursele naturale, se găsește întotdeauna în combinație cu alte monozaharide, precum glucoza.
  • Galactoză – acest monozaharid are o structură asemănătoare cu a glucozei, dar are un gust mai puțin dulce. Face parte din zahărul din lapte.
  •  
Cum sunt folosite monozaharidele în organism?

Din moment ce monozaharidele sunt mărgele individuale, adică molecule individuale, nu pot fi descompuse în părți mai mici în intestin. Datorită faptului că nimic „nu le poate opri”, trec rapid prin tractul digestiv și sunt absorbite rapid în sânge. De aceea sunt o sursă excelentă de energie. De asemenea, provoacă fluctuații mari în zahărul din sânge (glicemie) și este mai ușor pentru organism să le depoziteze, de exemplu,ca grăsimi.

Câte monozaharide ar trebui consumate pe zi?
Datorită absorbției rapide, aportul lor în dietă ar trebui limitat. Aportul zilnic de zahăruri simple, inclusiv monozaharide, nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10% din aportul total de energie. În cazul unui consum de referințăde 2000 kcal, asta înseamnă 50 g, adică în jur de 10 cuburi de zahăr.
2. Oligozaharide
Oligozaharidele sunt ca firele cu 2 până la 9 mărgele. Asta înseamnă că au cel puțin o mărgea în plus în comparație cu monozaharidele. Cele mai cunoscute sunt dizaharidele, care au doar două mărgele. Chiar și aceste lanțuri scurte trebuie descompuse în unități de bază de monozaharide în intestin pentru a fi absorbite în sânge.
Printre cele mai cunoscute dizaharide se numără:
  • Sucroză (zahăr din sfeclă și din trestie) – Acesta este practic zahărul obișnuit folosit pentru îndulcire. Este obținut din sfeclă de zahăr sau din trestie de zahăr. De asemenea, se găsește în mod natural în cantități mici în fructe și anumite tipuri de legume. Sucroza este formată din glucoză și fructoză.
  • Lactoză (zahăr din lapte) – acest zahăr se găsește în mod natural în lapte și produse din lapte este format din glucoză și galactoză.
  • Maltoză (zahăr de malț) – acest dizaharid este format din două molecule de glucoză. Se produce prin hidroliza enzimatică a amidonului. 
  • Cum sunt folosite dizaharidele în organism?
Dizaharidele sunt compuse din două mărgele, prin urmare, spre deosebire de monozaharide, trebuie descompuse în intestin (sunt descompuse de enzime digestive). Dar, deoarece doar două mărgele trebuie separate una de alta, este un proces foarte rapid. Sunt absorbite rapid în sânge și acționează în organism la fel ca monozaharidele.
De aceea, și dizaharidele sunt cunoscute ca zaharuri simple. Prin urmare, când vedeți termenul „zaharuri” în tabelul valorilor nutriționale pe etichetele alimentelor, acesta reprezintă conținutul de monozaharide și dizaharide.
Câte dizaharide ar trebui să consumați pe zi?
Dizaharidelor li se aplică aceleași recomandări ca monozaharidelor. Zaharurile simple, care aparțin ambelor grupe, nu ar trebui să depășească 10% din aportul total de energie.
 

Declinare a răspunderii
Niciun conținut de pe acest site, indiferent de dată, nu ar trebui să fie folosit vreodată ca înlocuitor pentru sfatul medical direct din partea medicului dumneavoastră sau a altui clinician calificat.

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!