Transport GRATUIT la comenzi de peste 400 Lei

Despre Pre-Workout

Despre Pre-Workout

Fiecare sportiv a avut acel moment când în drum spre antrenament a simțit că în ziua respectivă nu va avea loc.
Oboseală, zero energie, o zi grea la serviciu sau doar un moment în care nu aveți chef să faceți nimic. În aceste situații, un stimulent pre antrenament poate fi de mare ajutor.

După administrarea sa, de obicei lucrurile încep să se schimbe.
Simțiți o nouă energie, crește motivația și simțiți că trebuie să dați totul din nou.
Cum este posibil acest lucru și ce-i fac de fapt aceste stimulente organismului? Vom explica toate acestea în articolul de astăzi.

 

Ce sunt suplimentele pre-antrenament și cum sunt clasificate?

Suplimentele pre-antrenament sunt create pentru sportivi pentru a oferi energie, a stimula și îmbunătății performanța sportivă.

Acest lucru este asigurat de ingredientele funcționale pe care le conține un astfel de supliment pre-antrenament. 

Clasificarea suplimentelor pre-antrenament

Stimulente de pre-antrenament cu un singur ingredient conțin un ingredient activ care se presupune că ajută la îmbunătățirea performanței, de regulă poate fi cafeina, boosterele cu oxid nitric, taurina, acetil l-carnitina.
· Multicomponente – un amestec de ingrediente active multiple care se completează reciproc, combinând astfel multiple mecanism de acționare. De multe ori sunt îmbogățite cu aditivi pentru susținerea absorbției ingredientelor individuale (ex. extract de piper negru – bioperină).


Un alt tip de suplimente pre-antrenament este bazat pe conținutul ingredientelor active principale.
În această privință posibilul conținut de stimulente joacă un rol esențial.

· Conține stimulente – acestea sunt suplimente pre-antrenament care conțin stimulente precum populara cafeină. Cei care sunt mai sensibili la cafeină și la alte stimulente ar trebui să folosească un astfel de supliment pre-antrenament dimineața sau după-amiază devreme. În caz contrar, riscă să perturbe calitatea somnului.
· Nu conține stimulente – suplimente pre-antrenament care nu conțin stimulente. Acest lucru le face ideale înaintea antrenamentului de după amiază sau de seară. Acestea nu vor afecta calitatea somnului.


Ce poate face un supliment pre-antrenament și ce nu poate face?

Ce vă doriți de la un supliment pre-antrenament este să vă ofere un impuls suplimentar de energie și să vă ajute să aveți o performanță mai bună. Mulți dintre voi puteți avea așteptări nerealiste în privința ajutorului oferit de un stimulent pre-antrenament.

Apoi apare dezamăgirea că nu ridicați dintr-o dată 200 kg când PR-ul actual este de 150 kg. Deci să rezumăm la ce vă puteți aștepta de la un supliment pre-antrenament și ce nu îi stă în putere.

Cum vă poate ajuta un supliment pre-antrenament în sport?

Sporește performanța și crește motivația

Acest efect se datorează în special stimulentelor conținute, cum ar fi cafeina. Aceasta funcționează în baza unui principiu simplu.

Aveți în permanență un anumit nivel de adenozină în organism pentru a vă calma și a vă face să vă simțiți relaxați.
Cu cât vă apropiați mai mult de ora de culcare, cu atât mai mare este nivelul. Iar dacă adenozina se atașează de receptori săi, începeți să adormiți.
Dar cafeina are abilitatea de a bloca acest proces atașându-se receptorilor în locul adenozinei. Grație mecanismului de acțiune amplu al cafeinei, care include și efectele sale asupra catecolaminelor, hormonilor care răspund la stres, adrenalinei și noradrenalinei, vă simțiți revigorați și plini de energie pentru a performa. Și dacă adăugați muzica preferată în căști pentru a stimula motivația și a crește entuziasmul, veți depăși recorduri la propriu. 

 Îmbunătățește concentrarea


O concentrare mai bună se datorează în special prezenței nootropicelor precum colină, DMAE sau ALCAR (acetil l-carnitină).
Acestea joacă un rol esențial în susținerea funcțiilor cognitive. Dar și cafeina joacă un rol, întrucât poate afecta funcționarea creierului, influențând astfel memoria, concentrarea sau atenția.
Aceasta poate fi combinată cu l-teanina, care îi diminuează precizia și raza de acțiune.

 Crește circulația sanguină în mușchi


Circulația sanguină mai bună în mușchi sau așa-numita pompare are legătură în special cu substanțe precum citrulină malat, arginină sau nitrați (ex. din sfeclă roșie). Le puteți găsi sub termenul de booster cu oxid nitric sau stimulent cu oxid nitric.
Acestea funcționează pe un principiu simplu.
Vor ajuta la creșterea circulației sanguine în organism, în special în mușchii care lucrează. Acest lucru permite ca mai mult oxigen și alți nutrienți necesari pentru îmbunătățirea performanței sportive să ajută la celulele musculare.
Puteți simți asta ca un flux de energie nouă, care poate duce la o performanță mai bună și, ulterior, la o recuperare mai eficientă.


Favorizează performanța de forță

Susținerea performanței de forță se datorează din nou prezenței cafeinei și a altor substanțe funcționale din suplimentul pre-antrenament.
Dar, într-o anumită măsură poate fi influențată de combinația cu boostere cu oxid nitric, care sunt substanțele pentru favorizarea circulației sanguine menționate mai sus. Această combinație eficientă poate face haltera să pară mai ușoară și vă permite să efectuați o repetare în plus.
De asemenea, citrulina malat vă poate ajuta să gestionați un număr mai mare de repetări. 

 Crește rezistența


O performanță de rezistență mai bună se datorează din nou cafeinei conținute de suplimentele pre-antrenament. Prin acțiunea sa asupra receptorilor adenozinei, poate întârzia și diminua senzația de oboseală.
Grație acestui lucru, veți putea performa mai mult și mai intens. În plus, cafeina poate reduce și intensitatea subiectivă a activității performate. 

De asemenea, poate ajuta și utilizarea pe termen lung a citrulinei, beta alaninei sau a aminoacizilor BCAA, care reduc oboseala în timpul exercițiilor lungi de rezistență și servesc ca sursă de energie.
V-ar putea surprinde să aflați că, pe lângă beta alanină, chiar și bicarbonatul de sodiu, pe care îl găsiți de obicei în bucătărie, ajută la reducerea acidității musculare.
Dar, ar trebui să consumați în mod regulat o doză de câteva grame, lucru care nu ar reprezenta cea mai bună experiență gustativă. 

 Ajută la arderea mai multor calorii

Un supliment pre-antrenament nu este ceva miraculos care vă va ajuta să ardeți cantități nesfârșite de energie în mod gratuit.
Dar poate ajuta la arderea a câtorva zeci de calorii în plus. Cum este posibil? Ei bine, imaginați-vă cum ar arăta antrenamentul în zilele în care nu aveți forță și vă simțiți obosiți. Acum, comparați-l cu o zi în care luați un supliment pre-antrenament pentru un boost. În al doilea caz veți putea avea mai multă forță și consuma mai multă energie, ridica o greutate mai mare pe halteră, gestiona mai multe repetări sau extinde performanța de rezistență.
Când adăugați la acestea și accelerarea metabolismului datorită mecansimului de acționare al cafeinei sau sinefrinei și circulația sanguină mai bună datorată boosterelor cu oxid nitric, obțineți mult mai mult.
Acesta este și motivul pentru care sportivii folosesc de multe ori suplimente pre-antrenament pentru a pierde în greutate.

 Reduce senzația de oboseală

Pe de o parte, reducerea oboselii în timpul exercițiului se datorează cafeinei, care se atașează de receptorii adenozinei și stimulează sistemul nervos central. Acest lucru asigură o întârziere și reducere a oboselii percepute, oferindu-vă timp suplimentar pentru a vă simți revigorat și a lucra din greu în timpul antrenamentului.

Dar, și alte substanțe, precum acetil l-carnitina joacă un rol. Ajunge mai ușor la creier, unde poate ajuta celulele să folosească energia mai eficient și vă poate face să vă simțiți mai concentrați și mai puțin obosiți. 

 Face antrenamentul să pară mai ușor

Un stimulent de pre-antrenament poate face antrenamentul să pară mult mai ușor. Vă oferă energie, întârzie oboseala, stimulează concentrarea și vă crește entuziasmul. Vă va fi mult mai ușor să performați decât fără el. 

Ce nu pot face suplimentele pre-antrenament în timpul unui antrenament?

 

 Nu pot face antrenamentul pentru voi

 

Deși un supliment de pre-antrenament poate face antrenamentul mai ușor și mai plăcut, nu vă așteptați la miracole. Cea mai grea muncă vă rămâne vouă și veți munci din greu pentru fiecare kilogram pe care îl ridicați. Considerați-l mai mult un ajutor care vă va fi alături în timpul antrenamentului și va ajuta la ușurarea sarcinii când nu vă veți mai simți în stare.

 Crește performanța până la 100%

Din nou, voi face referire la stimulentul de pre-antrenament ca la un instrument, și nu un ”game changer” care face minuni. Nu puteți crește performanța cu câteva procente, nicio substanță nu poate face asta. Cu excepția cazului în care v-ați antrenat cu mult sub posibilități pentru o perioadă lungă de timp, iar, dintr-o dată, dați totul. Deci, să nu aveți așteptări nerealiste de la suplimentul pre-antrenament.

 Arde sute de kcal fără a vă antrena

Este adevărat că un supliment pre-antrenament vă poate ajuta să ardeți mai multe calorii în timpul antrenamentului. Dar repet, nu se va întâmpla în mod gratuit. Nu va face multe de unul singur. Cheia este că vă va oferi o explozie de energie, va întârzia oboseala și vă va motiva să performați. Drept urmare, veți putea obține mai multă energie din antrenament decât fără el, lucru care înseamnă că veți arde mai multe calorii. De asemenea, poate juca un rol o ușoară accelerare a metabolismului datorită cafeinei. Chiar și așa, tot trebuie să munciți din greu. Nu este suficient să luați un supliment pre-antrenament, să stați pe o bancă de antrenament și să așteptați un miracol.

Cele mai eficiente substanțe din suplimentele pre-antrenament

Pentru a vă face o idee mai bună în privința suplimentelor pre-antrenament, să analizăm mai atent lista lor de ingrediente. Astfel puteți evalua mai bine ce ingrediente v-ar plăcea să găsiți în ele și care ar putea să nu vi se potrivească. 

CAFEINĂ

BOOSTERE CU OXID NITRIC

ACETIL L-CARNITINĂ

BETA ALANINĂ

CREATINĂ

Cafeină

Cafeina este cel mai popular stimulent care se găsește frecvent în suplimentele pre-antrenament din întreaga lume.

· Conform rezultatelor studiilor, cafeina poate îmbunătăți rezistența, în special când se lucrează cu cantități de 3-6 mg pe kg/BW. De curând, cercetările au început să se axeze pe doze mai mici, de 2-3 mg/kg BW, care ar putea funcționa la fel de bine.
· Alte cercetări s-au concentrat pe viteză la cicliști. S-a descoperit că cei care au consumat 200 mg de cafeină au fost mai rapizi în comparație cu cicliștii care au primit doar o doză de 100 mg de cafeină.
· Totodată, conform studiilor, cafeina poate crește și forța.
· Cercetările au arătat că cafeina îmbunătățește performanța fizică atât la persoanele care se antrenează, cât și la cele care nu se antrenează. 

În plus, cafeina poate îmbunătăți viteza de reacție, reduce dificultatea percepută a antrenamentului și durerea după sport sau îmbunătăți alte aspecte ale performanței. Dar dacă alegeți un supliment pre-antrenament cu cafeină, rețineți că este un stimulent.
În cazul celor care sunt mai sensibili la acesta, administrarea unui astfel de supliment pre-antrenament poate fi neplăcută.
Puteți simți, de exemplu, bufeuri, palpitații cardiace, amețeală și altele asemenea. Prin urmare, se recomandă să combinați cafeina cu, de exemplu, l-teanină, care ameliorează o grabă și o arie prea mare.

Pe lângă cafeina însăși, de multe ori în suplimentele pre-antrenament puteți găsi extracte vegetale de cafeină.
Acestea includ, de exemplu, guarana sau ceai verde, alb sau negru. Iar teacrina, un alcaloid care din punct de vedere structural este asemănător cu cafeina, nu face excepție. Dar, în comparație, nu este la fel de bine studiat. 

Care este doza recomandată de cafeină?

O singură doză de cafeină ar trebui să aibă în jur de 200 mg. Totuși, unele surse lucrează și cu o doză de 3-6 mg/kg. Dar, nu ar trebui să depășiți aportul zilnic recomandat maxim, care conform EFSA este de 400 mg pentru o persoană de 70 kg. 

Vreți să aflați mai multe despre cum vă afectează cafeina antrenamentul? Atunci nu ar trebui să ratați articolul nostru Cafeina și efectele acesteia asupra performanței sportive.

Boostere cu oxid nitric (arginină, citrulină malat, betaină, extract de sfeclă roșie)

Boosterele cu oxid nitric sau așa-numitele pompe, sunt adăugate în suplimentele pre-antrenament în special, deoarece ajută la creșterea circulației sanguine în mușchi. Principiul este destul de simplu.
Moleculele de oxid nitric dilată vasele de sânge, care cauzează vasodilatația. Acest lucru permite sângelui să circule mai bine, crescând circulația sanguină în mușchi.
Asta duce la o alimentare mai bună cu oxigen și alți nutrienți necesari pentru o performanță sportivă îmbunătățită. În această privință, arginina, aminoacidul citrulină singur sau atașat de malat, reprezintă o alegere excelentă. Cel din urmă poate reduce producția de acid lactic, care este generat ca efect secundar al unui antrenament intens și este asociat cu o reducere a intensității performanței.

· Rezultatele unui studiu care cercetează efectele citrulinei asupra performanței au arătat că o doză de 8 g de citrulină malat înainte de un antrenament pentru partea superioară a corpului a ajutat la creșterea repetărilor cu aproape 53%. În același timp, în prima și a doua zi după antrenament, respondenții au simțit cu până la 40% mai puțină febră musculară. Dar, trebuie menționat și că aproape 15% dintre subiecți au avut grețuri după administrarea citrulinei. Prin urmare, este necesar să testați reacția organismului și să adaptați doza, dacă este cazul.
· În exercițiile aerobice, suplimentarea cu 6 g de citrulină malat a dus la o creștere a producției de ATP (sursă de energie imediată). În plus, respondenții au simțit o reducere cu 20% a efortului perceput în timpul exercițiului.
· Arginina are rezultate similare. De exemplu, cercetările au arătat că un grup de bărbați care au consumat 6 grame de arginină cu o oră înainte de antrenament au avut un nivel semnificativ mai mare de oxid nitric în sânge și s-au putut antrena mai mult în comparație cu grupul placebo.
· Extractul de sfeclă roșie, clasificat și ca așa-numită pompă, își servește funcția în suplimentele pre-antrenament. Este asociat cu o îmbunătățire a performanței fizice. 

Prin urmare, boosterele cu oxid nitric ajută la alimentarea mușchilor cu mai mulți nutrienți și oxigen. În cele din urmă, acest lucru duce la o performanță crescută și o recuperare mai bună.

Care este doza recomandată de boostere cu oxid nitric?

· Arginină – doza standard pre-antrenament este de 3-6 grame.
· Citrulină malat – pentru a crește performanța sportivă, doza ideală este de 6-8 g înainte de antrenament.
· Betaină – o doză de 2.5 g poate fi suficientă pentru îmbunătățirea performanței. 

Acetil l-carnitină

Acetil l-carnitina este o formă de l-carnitină cu absorbție mare, pe care o cunoașteți în special ca arzător de grăsimi popular. Se găsește în mod natural în fiecare celulă din organism și este implicată în transferul grăsimii (acizilor grași) la uzinele energetice ale celulei sub formă de mitocondrii, unde este arsă pentru energie.

Acetil l-carnitina, care poate pătrunde în creier mai eficient, se numără și printre nootropice. Acestea susțin funcțiile cognitive precum concentrarea, care este esențială pentru o performanță de vârf. De asemenea, în cercetări s-a observat îmbunătățirea generală a funcțiilor creierului. L-carnitina poate avea efect și asupra reducerii febrei musculare după antrenament. 

 

Beta alanină

Beta alanina este un aminoacid despre care s-a dovedit prin cercetări științifice că afectează mai multe aspecte ale performanței.

· Una dintre abilitățile sale este îmbunătățirea performanței, în special în timpul antrenamentelor mai scurte. Pe măsură ce durata activității crește, efectele sale scad. Asta o face ideală de exemplu, pentru sprinteri, sportivi de forță sau crossfitteri care se antrenează în intervale scurte.
· Pe lângă efectul său direct asupra performanței, beta-alanina joacă un rol și în descompunerea acidului lactic în mușchi. Este importantă pentru formarea de carnozină, care acționează ca un tampon pentru proteine. Asta înseamnă că este un fel de necrofag care ajută la reducerea nivelului acidificării din mușchi. Grație acestui lucru, performanța sportivă poate fi prelungită cu ușurință și de asemenea poate întârzia apariția oboselii. Pentru ca această creștere a carnozinei din mușchi să aibă loc, este ideală administrarea pe termen lung a beta alaninei timp de cel puțin 2-4 săptămâni și nu doar ocazional sub formă de supliment pre-antrenament. 

Dacă decideți să începeți suplimentarea cu beta alanină, la început v-ar putea surprinde puțin amorțeala, mâncărimea și furnicăturile din corp care apar după un timp. Tehnic vorbind, se numește parestezie și nu trebuie să vă îngrijoreze deloc. Este doar un efect secundar al acestei substanțe care poate fi cam neplăcut, dar este complet inofensiv. Totuși, nu are nicio legătură cu un boost, cum presupun unele persoane în mod greșit. Singurul mod prin care se poate reduce este prin administrarea unei doze mai mici de beta alanină. 

Pentru mai multe informații despre beta alanină și efectele sale asupra performanței, consultați articolul nostru Beta alanina și utilizarea acesteia în sport.

 

Creatină

Creatina este o altă substanță care apare frecvent în suplimentele pre-antrenament. Asta probabil deoarece se numără printre cele mai eficiente suplimente alimentare ale căror efect a fost confirmat științific. Totuși, dacă luați creatină doar o dată pe săptămână sub formă de stimulent pre-antrenament, nu vă puteți aștepta la rezultate rapide. Pentru acestea, este necesară suplimentarea pe termen lung cu cel puțin 3-5 g. În cazul în care luați creatină zilnic, suplimentarea sa separată în anumite zile poate fi măcar parțial înlocuită cu un supliment pre-antrenament care conține creatină.

 

Ce efecte pot avea suplimentele cu creatină?

· Principala funcție a creatinei este de a regenera ATP, care este o sursă de energie instant.
· Cercetările confirmă că suplimentarea cu creatină este extrem de benefică pentru sportivii de forță sau pentru cei care lucrează la o explozie de energie. În acest caz, poate apărea o îmbunătățire de 10-20% în performanță.
· În plus, cercetările au arătat că suplimentarea cu creatină poate ajuta la îmbunătățirea pragului anaerobic și la recuperarea generală a organismului. 
 

 

 

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!