Transport GRATUIT la comenzi de peste 400 Lei

Pentru a reduce riscul cardiac, intensificați-vă eforturile de exercițiu

Pentru a reduce riscul cardiac, intensificați-vă eforturile de exercițiu
Pentru a îmbunătăți sănătatea inimii, creșterea volumului sau intensității exercițiilor fizice ajută - iar creșterea ambelor este și mai bună, sugerează noi cercetări.
Orice persoană trebuie să facă un bilanț cardiac înainte să înceapă o activitate fizică susținută. Astfel, înscrierea la o activitate fizică necesită un aviz medical care să nu contraindice sportul respectiv.
 
Încălziţi-vă înainte de antrenament
Acordaţi 10 minute înainte de fiecare şedinţă de antrenament exerciţiilor de încălzire. Aceste exerciţii permit evaluarea progresivă a ritmului cardiac şi pregătesc organismul pentru efort. Exerciţiile de întindere sunt esenţiale la rândul lor, fiind recomandate pentru pregătirea corpului şi a muşchilor la efort. Recuperați-vă cel puțin 10 minute după antrenament.
Evaluaţi-vă frecvenţa cardiacă
Există un calcul foarte simplu pentru a evalua ritmul cardiac. Este suficient să scădeţi vârsta dumneavoastră din cifra 220 (exemplu: 220 – 34 ani = 186; nu trebuie să depăşiţi acest prag atunci când faceţi sport). Echipați-vă cu un monitor de ritm cardiac pentru a vă controla inima în timpul exercițiilor fizice.
Hidrataţi-vă corespunzător
Pe parcursul efortului, trebuie să vă hidrataţi în mod corespunzător. Consumaţi apă la fiecare 15 minute. O hidratare corectă creşte fluxul sanguin din creier, furnizează nutrienţii necesari bunei funcţionări a muşchilor şi favorizează procesul de recuperare.
Finalizați prin a vă recupera
După fiecare şedinţă de antrenament de anduranţă, trebuie să aveţi în reflex să scădeţi progresiv ritmul cardiac. Este inutil să vă opriţi brusc, vă recomandăm să încetiniţi progresiv ritmul pentru a vă recupera. La întoarcerea acasă, nu vă repeziţi sub duş! Lăsaţi-i corpului timpul de a scădea temperatura: aşteptaţi măcar 15 minute.
Adaptaţi-vă condiţiilor meteorologice
Trebuie înțeles faptul că pentru o inimă sănătoasă nu este nevoie de un efort fizic susținut sau ore întregi de stat în sala de sport. Studii recente arată faptul că se recomandă săptămânal minim 150 minute de activitate fizică aerobică moderată pe săptamână (30 de minute, 5 zile/săptămână) sau 75 de minute de activitate fizică aerobică intensă (15 minute, 5 zile/săptămână) sau o combinație a celor două (3,5-7 ore de activitate fizică moderată-intensă pe săptămână sau 30-60 minute in majoritatea zilelor). În acest fel și cei foarte ocupați își pot face porția zilnică de sport pentru o inimă sănătoasă.
De asemenea, persoanele care au suferit un eveniment coronarian acut și care după perioada de recuperare au început un program zilnic de 30 de minute de exerciții fizice ușoare și-au redus șansele de reapariție a evenimentelor cardiace cu 20%. Activitățile fizice trebuie alese atent în funcție de preferințe și de vârstă, fiind indicate în special sporturile în aer liber. Dintre acestea amintim mersul cu bicicleta, rolele, joggingul și tenisul. De asemenea, înotul face parte din categoria activităților fizice aerobe deosebit de plăcute și de eficiente pentru cei care au suferit deja un eveniment coronarian acut. Oricare ar fi sportul pe care îl alegeți trebuie să vă încălziți înainte de a începe exercițiile fizice. Organismul și inima trebuie să se obișnuiască treptat cu efortul pe care îl depuneți nefiind indicat să începeți brusc fără o pregătire în prealabil. În caz contrar creșterile bruște ale pulsului pot face mult rău.
 
Capriciile vremii nu vor înceta să vă dea peste cap programul de antrenament! În funcţie de temperatura exterioară, adaptaţi-vă activitatea fizică. Corpul şi inima sunt solicitate mai mult atunci când este prea cald sau prea frig; în acest caz este necesar să limitaţi antrenamentele pentru a vă proteja inima. Evitați activitatea intensă la temperaturi exterioare mai mici de -5° C sau mai mari de 30° C.
Pentru o lungă perioadă de timp, s-a crezut că persoanele care suferă de probleme cardiace nu pot practica sporturi din cauza riscului agravării acestor tulburări. De fapt, activitățile sportive pot fi benefice pentru persoanele cu probleme cardiace, însă trebuie respectate câteva reguli. Astfel, la cei cu probleme cardiace sportul practicat trebuie să fie adaptat efortului pe care îl poate suporta inima. În acest caz, sportul vă va ajuta să puneți inima în mișcare și să reduceți ceilalți factori de risc pentru insuficiența cardiacă, cum ar fi diabetul sau obezitatea.
Sporturile recomandate pentru pacienții cu boli de inimă sunt mersul pe jos, alergarea moderată, ciclismul, înotul și gimnastica ușoară, cum ar fi yoga. Există studii care arată că 30 de minute de mers pe jos, de 3 ori pe săptămână, la un ritm normal pe un teren plat pot îmbunătăți performanța de pompare a inimii cu aproximativ 12%.


Niciun conținut de pe acest site, indiferent de dată, nu ar trebui să fie folosit vreodată ca înlocuitor pentru sfatul medical direct din partea medicului dumneavoastră sau a altui clinician calificat.


 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!