Transport GRATUIT la comenzi de peste 400 Lei

Acizii grasi Omega 3

Acizii grasi Omega 3

Ce sunt acizii grasi Omega 3?

Trecem peste definitiile din punct de vedere chimic ale grasimilor si ajungem la partea care ne intereseaza pe noi mai mult in acest articol: grasimile pot fi:

  •  1.Simple (trigliceride) 
  •  2 Compuse (fosfolipide)
  •  3. Derivate (colesterol).
 
 Discutam depre trigliceride si mentionam ca sunt de 2 tipuri: saturate si nesaturate. 
Pe noi ne intereseaza in mod special cele nesaturate, care la randul lor se impart in doua subcategorii: mononesaturate si polinesaturate.
 
 Din categoria polinesaturatelor face parte si omega 3 despre care vom discuta.
Omega 3 este un acid gras considerat esential (EFA) pentru corpul nostru,  obtinut din uleiul de peste. Acizii grași esențiali sunt alcătuiți din EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), ambii find acizi grași cu catenă lung.
 
Care sunt beneficiile acizilor grasi Omega 3?
Omega 3 are un rol important in corpul nostru si astfel poate deveni important aportul si suplimentarea acestuia in regimul nostru alimentar de zi cu zi. Iata cateva beneficii:
  • Ajuta impotriva afectiunilor din organism prin reducerea inflamatiilor, inflamatia articulatiilor, a vaselor de sange sau alte tipuri de acest gen.
  • Intareste sistemul imunitar
  • Poate preveni condițiile cardiovasculare
  • Poate reduce riscul de infarct
  • Poate proteja impotriva dementei si imbunatateste functiile mentale
  • Ajuta la lubrifierea articulatiilor: omega 3 ofera o lubrifiere a articulatiilor, astfel scazand nivelul de uzura a acestora in timp
  • Poate proteja impotriva artritei reumatoide: studii au sugerat ca omega 3 poate reduce efectul resimtit de pacientii ce sufera de artrita reumatoida precum durerea articulara sau rigiditatea

Acestea sunt cateva beneficii ale acestui acid gras, insa studiile privind suplimentarea de omega 3 se desfasoara si continua iar beneficiile oferite de omega 3 pot creste.
 Cert este ca acest acid gras esential are numeroase beneficii pentru sanatatea noastra in general si in plus ca sportivi.
Omega 3 se poate regasi in diferite surse din alimentatia noastra. Soia, uleiul de rapita, in sau chia sunt surse cunoscute din plante. Exista insa si surse de provenienta animala de omega 3, cele mai raspandite regasindu-se in pestii uleiosi de apa rece precum: herring, macrou, somon sau sardine, toate reprezentand surse concentrate. Pentru cei care consuma mai putin peste si doresc alte surse  de origine animala, se poate regasi omega 3 si in carnea de vita hranita cu iarba, in oua, precum si unele lactate.  
 
Care este doza recomandata?
Evident insa, o modalitate mult mai la indemana de a oferi organismului nostru aportul necesar de omega 3, este reprezentata de suplimente.
 Totalitatea caloriilor ce provin din grasimi, aflate in alimentatia noastra, ar trebui sa ramana undeva intre 20%-35%. Cantitatea recomandata este undeva pana la 3g pe zi, acestea pot insa varia in functie de organismul si necesitatile fiecaruia, insa mereu trebuie pastrat echilibrul si analizat cu atentie atat suplimentele cat si sursele naturale.
Asadar aportul suficient de omega 3, este dovedit ca fiind necesar de-a lungul intregii vieti si ar trebui inclus in dieta tuturor oamenilor.
 Prin urmare, putem evita fuga de notiunea de grasimi, atata timp cat alegem grasimile esentiale, cele bune, in dieta noastra, ne poate ajuta chiar la slabire cat si sa ne ofere sanatatea generala organismului nostru. Sa fim sanatosi!






Niciun conținut de pe acest site, indiferent de dată, nu ar trebui să fie folosit vreodată ca înlocuitor pentru sfatul medical direct din partea medicului dumneavoastră sau a altui clinician calificat.

 



 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!